Ochrona danych osobowych w firmie i szkolenia ABI
RODO

RODO - powiązane tematy

  • world-2030121_1280

    Skutki oddziaływania pandemii na poczucie prywatności

    Epidemia COVID-19 odciska swoje piętno w wielu aspektach naszego życia. Jednym z nich jest sfera prywatności, w którą wobec pandemii oraz szerszego wykorzystania narzędzi „online” wchodzi mocno technologia. EY dokonało analizy wpływu pandemii na poczucie prywatności. Więcej “Skutki oddziaływania pandemii na poczucie prywatności” »

    Biuro IT Law Solutions

  • cookies-435296_640

    Ach te ciastka…

    „Niech jedzą ciastka!” tak podobno wskazała rozwiązać problem głodu we Francji królowa Maria Antonina. Teraz z perspektywy Google i Amazona zasadne byłoby powiedzieć „Niech zgadzają się na ciastka”. 10 grudnia 2020 r. to sądny dzień dla dwóch amerykańskich gigantów czyli Google oraz Amazona. Francuski organ nadzorczy – CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) po przeprowadzeniu szeregu działań śledczych, w tym online, nałożył odpowiednio 100 mln Euro kary na Google oraz 35 mln Euro na Amazona za… ciasteczka. Więcej “Ach te ciastka…” »

    Marcin Kaleta

    Prezes Zarządu

  • pharmacy-312139_1280

    Problem komercyjnego wykorzystania danych z e-recept

    W ciągu kilku ostatnich lat recepty zmieniały się kilkukrotnie. Obecnie, w związku z wprowadzaniem rozwiązań cyfrowych, funkcjonuje także tzw. e-recepta. Dzisiaj, w ciągle szalejącej epidemii, należy stwierdzić, że jest ona niebywałym ułatwieniem. Podobnie jak telefoniczne wizyty lekarskie, tzw. teleporady (choć znajdą się i argumenty przeciw takiej formie pomocy).

    Więcej “Problem komercyjnego wykorzystania danych z e-recept” »

    Biuro IT Law Solutions

  • cyber-security-2765707_1280

    Bezpieczeństwo danych osobowych dla każdego – praktyczne wskazówki

    Problematyka ochrony danych osobowych to temat niezwykle złożony. Mamy z nią do czynienia praktycznie w każdej sytuacji. Od poruszania się w Internecie, zakładania konta w banku czy załatwienia najprostszej sprawy w urzędzie. Wszędzie wymagane są nasze dane, które od 25.05.2018 r. – czyli od zastosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO) – stanowią interesujący temat medialny oraz społeczny. Więcej “Bezpieczeństwo danych osobowych dla każdego – praktyczne wskazówki” »

    Biuro IT Law Solutions

  • files-1614223_1280

    Czy RODO może być środkiem do „wymazania” historii?

    Jaki związek ma RODO z danymi gromadzonymi i przetwarzanymi przez Instytut Pamięci Narodowej? Mogłoby zdawać się, że… żaden. Sprawa nie wydaje się jednak taka oczywista w świetle ostatnich wydarzeń. Naczelny Sąd Administracyjny uznał bowiem, że RODO będzie miało zastosowanie do zasobów IPN. Jak duży zakres danych obejmie? Czy zastosowanie rozporządzenia sprawi, że dane osobowe, do których dostęp jest publiczny od teraz będą anonimizowane?

    Więcej “Czy RODO może być środkiem do „wymazania” historii?” »

    Biuro IT Law Solutions

  • judgement-5343065_1280

    Płacz i płać – historia o naruszeniach

    Spółka Morele.net wyczerpała drogę sądową w sprawie naruszenia obowiązków związanych z przetwarzaniem danych osobowych – spółce pozostała jedynie skarga kasacyjna do Naczelnego Sądu Administracyjnego. WSA w Warszawie uznał zasadność decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. W związku z tym, Morele.net musi zapłacić nałożoną przez Prezesa UODO karę. Dlaczego ta sprawa jest tak ważna? Na spółkę została nałożona najwyższa do tej pory kara – do zapłaty pozostaje ok. 2,8 mln złotych.

    Więcej “Płacz i płać – historia o naruszeniach” »

    Biuro IT Law Solutions

  • drink-driving-808790_1280

    Kontrola trzeźwości a RODO – pożar wywołany alkoholem

    Wyrywkowa kontrola trzeźwości pracowników to temat wzbudzający wiele kontrowersji. Z punktu widzenia prawnego jest ona niedopuszczalna z uwagi na bezwzględne stanowisko Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (decyzja z dnia 27.06.2019 r.). Temat ten wrócił jak bumerang po wypadku autobusowym w Warszawie, w którym zginęła jedna osoba, a we krwi kierowcy znaleziono substancje psychoaktywne.

    Więcej “Kontrola trzeźwości a RODO – pożar wywołany alkoholem” »

    Biuro IT Law Solutions

  • technology-4256272_1280

    RODOzgoda

    Wyrażenie zgody przez osobę fizyczną jest w świetle przepisów RODO jednym ze sposobów na uzasadnienie przetwarzanie danych osobowych. Oprócz zgody należy także chociażby wspomnieć o tym, że przetwarzanie danych osobowych może być obowiązkiem lub uprawnieniem administratora. Dlaczego zgoda jest tak ważnym elementem systemu ochrony danych osobowych i jak często się z niej korzysta? Jak często jest też nadużywana? O tym w dzisiejszym wpisie. Więcej “RODOzgoda” »

    Biuro IT Law Solutions

  • luggage-1149289_1280

    Kolejne wakacje, te same problemy z ochroną danych

    Wakacje to czas, podczas którego bardzo często odrywamy się od obowiązków dnia codziennego. Wypadamy z rytmu pracy, poświęcając więcej czasu na relaks. Niestety to także okres, w którym najzwyczajniej w świecie tracimy naszą czujność w zakresie ochrony danych osobowych. Więcej “Kolejne wakacje, te same problemy z ochroną danych” »

    Biuro IT Law Solutions

  • tobias-tullius-4dKy7d3lkKM-unsplash

    Gastronomiczne RODO, czyli o monitoringu sali w restauracjach

    Czy restauracje gromadzą nasze dane osobowe? Jeśli tak, to w jaki sposób i na jakiej podstawie tego dokonują? To zależy – punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Prawdą jest, że restauratorzy jako przedsiębiorcy przetwarzają dane osobowe swoich pracowników, kontrahentów oraz bardzo często również i klientów. Należy więc pamiętać, że gdy wchodzimy do restauracji, nasz wizerunek może być uwieczniany i następnie przetwarzany. Prowadząc restaurację natomiast, łatwo sobie wyobrazić sytuację, w której niezadowolony klient wykorzystuje nasze niedopatrzenia w zakresie ochrony danych osobowych (np. brak klauzuli informacyjnej w widocznym miejscu) i postanawia nastręczyć nam problemów, których z łatwością mogliśmy uniknąć. Co w takim przypadku warto wiedzieć jako klient, a o czym trzeba pamiętać, będąc właścicielem lokalu gastronomicznego?

    Więcej “Gastronomiczne RODO, czyli o monitoringu sali w restauracjach” »

    Biuro IT Law Solutions